Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

 

              THRIM 1957                             Välkommen!                             ODIN 1986

                                                             

                                                           Klicka på Team-H för att komma till start.

                      

"Globen Bloggen" Del I

Jaha, då börjar jag från början då! Datan lade av och ALL text som jag redan skrivit försvann i luften någonstanns! Får man svära nu??? @#¤¤%&/&%#""#@@!!

 

I brist på min ork och på tid så får jag göra på detta vis, för att inte hålla er på sträckbänken längre. Jag delar helt enkelt av bloggen i flera delar av det som är kvar.

 

Då vi redan skrivit att torsdagens smyg premiär gick bra så behöver jag väl inte skriva något mer i det ämnet va?!

 

Ja, ja, ok jag ger mig, här kommer en liten inblick i torsdagen......

Morgonen började med att vi motionerade hästarna inne på "Hovet", som är en annan arena som låg lite vid sidan om, under jord. Där höll allas vår Holländare (han som ägde firman som skötte banorna under hela evenemanget) på att vattna banan och "om hästarna tålde vattensprutet" så fick vi vara där och träna medans han körde runt där. Sagt och gjort, hästarna pallade ju med att det sprutade vatten, så Per-Arne och Bella passade på att ta en dusch inför kvällens uppvisning så de var rena och fina när de skulle in, medans dom samtidigt motionerade lite, två flugor i en smäll ni vet, (tror även att Luringen passade på att ta sig ett svalkande dopp i "fontänen"). Holländaren blev väääääldigt impad av våra nordsvenskar under den här tiden som gått, så impad att han tom "tjatade" till sig att få åka med i en släde på uppvisningen, fullt påklädd med vargskinnspäls och allt. (Klart att han skulle få åka med!) Men först lunch till oss alla!

 

Vi gjorde oss iordning för showen och stod och väntade på att ridån skulle gå upp....

Vi var så nervösa att tänderna skallrade så det nog hördes ut, ni kanske trodde det var hästarnas klippeti klopp som hördes, men det var våra knäskålar som skakade! Näverluren tutade vackert som vanligt och då var det dax. När vi tidigare tränat så var det tomt på läktaren men nu var det folk som apploderade i takt med musiken och vi alla sträkte upp oss ordentligt, så även hästarna. Odin själv galopperade på stället och jag kröp in i en liten bubbla och bara var med honom (å såg inte någon alls i publiken, sorry) och pratade lugnande tills han föll in i en lugn lunk och gjorde det han skulle göra. Phuuu!! Då var de varven över och vi skyndade oss att svida om till vinterskruden som skulle böras i nästa inträde på arenan.

 

 Tadaaaa, så gick ridån upp igen och vi kom in med slädar dragna av Bella, Sent, Uddson, Lipton, Luringen och Frodo, med klövjesadlarna gick Bristol och Odin. Den här ingången så gick husse med Odin och jag slinkade med hängande i bröstan på klövjesadeln och det var inte lätt kan jag tala om. Försök att få med ett ben som inte vill vara med och göra som man vill, i en fart som skulle passa in på en dragracing bana! Den skritten som hästarna fått under den här resan skulle ni vara med om, ett perfekt sätt att förfina gångarterna på! Men det var bara att bita ihop och trampa på, när vi väl var ute igen så hade min knäskål hoppat iväg och låg inte där den skulle om jag säger så, ploppa tillbaka den (AAAJJJJ!!) och gick vidare. Som tur är så var Odin vänlig nog att bära mig bakom kulisserna när jag inte hade min rulle med, tack min vän! Efter den gången så var jag ytterst noga med att tejpa benet med några rullar flexitape så hela benet blev så stelt det bara kunde, le och se glad ut, men det gick det oxå. Tack Uffe!! För alla rullar flexi som gick åt under den här tiden, utan dom så hade jag och Odin fått sitta i varsin stol på läktaren och titta på....å det ville vi absolut inte göra, svika gänget på det sättet! Vet ni, vi alla överlevde vår första show på globen! Kan inte annat än att jubla nu! Jabbadabbadooooo, gud vad jag är stolt över att vara en av de som har förmånen att vara en särskild människa för en underbar nordsvensk!

 

Då hoppar vi över till fredagen då.....

Den började som vanligt med att vi motionerade hästarna. Odin hade fått massage av Jossan före det, då han var så stel efter att ha tittat sig över axeln hela vägen ner till globen, ja så att alla i ledet bakom var med och inte gått på villo vägar. Så jag red honom lite och sedan lade vi på selen så han fick gå med släden utan några krav. Under vår träning på Hovet så dök det upp en hel massa andra hästar, hela fjordinggänget kom och gjorde oss sällskap och två åttaspann och ett fyrspann med shettisar, förutom en traktor med vält och harv vill säga. Det var makalöst häftigt när dom började spänna för alla shettisar till ett tjugospann, med 250 meter töm, snacka om tömfattning. Tömmarna och hästarna (ok, selarna) var märkta med olika färger (å det förstår man!) och när de satte igång spannet så hör jag -Grön går inte i drag, ändra lite där. Pill pill så var det klart och alla gick som det var tänkt. Det var en otroligt häftig syn, att se de små hästarna så sammansvetsade och duktiga på att utföra sitt jobb, i täten gick det fyra hingstar från Ponnyexpressen, sen kommer åtta stycken från Hjälmsättra Gård i Åkersberga och närmast vagnen åtta stycken från Rastaborgs Ponnystall på Ekerö.

Inte illa att ha alla dessa härliga ekipage som träningskompisar!

 

 På lunchen så gav vi oss av mot köpcentret ovan mark och skulle passa på att äta något gott. När vi kommer och går så stannar liksom hela gatan upp i sloooomotion, folk vänder sig om och tittar, vissa försöker att inte visa det och sneglar lite på oss i ögonvrån. Vi måste verkligen se väldigt annorlunda ut kan jag säga, för när vi stannar upp utanför en resturang och läser på menyn så sitter det några killar vid ett bord som helt slutar att fungera och nästintill gapar. Då rullade jag fram och ställde mig framför gänget och säger -Ser vi ut som apor i en bur eller?? Jag synar dom uppifrån och ner... ja, dom har nog rätt! Då vänder sig killarna bort och mummlar lite förläget, men har väldigt svårt att inte titta fler gånger. Men vet ni vad, det bjuder vi på bara vi får vara oss själva så är vi nöjd! Så glädj er alla ni i storstan att fått se riktiga forbönder i er stad...för det dröjer nog innan det sker igen!

 

En sak till som vi har konstaterat är att många av klenbeningarna är rätt skapligt uppfostrade, de smyger förbi oss och håller andan, men om kommer dom iallafall! Det vi även märkte var att dom samtidigt måste ha väldigt svårt att gå på sina ben eller kanske det är orken som inte räcker till, kan även vara något annat konstigt. För så fort dom kommit upp sig lite i klasserna så kan dom inte gå utomhus förstår ni, utan de måste åka lastbil ända in under arenan och vet ni vad, där har ni orsakerna till varför vi och våra hästar som klarar av friska luften får stå där och vänta hela tiden. Lastbilarna stoppade verkligen upp gångarna där under, en dag stod vi i över 2 timmar och väntade på att det skulle bli fritt så vi kunde träna, in på arenan och sen ut och stå i kön igen. Väldigt konstigt upplägg tycker vi, varför inte försöka få rull på det hela och slippa alla proppar som orsakades, varför inte fixa så att träningstider och i och urlastning inte krockar? Humm, något att tänka på kanske?!

 

Oj, jag höll nästan på att glömma bort och tala om för er att de på globen fick sätta in ett extra möte för våran del på fredags morgonen, nehej du det var inte för att vi gjort något galet utan för att publiken från torsdags premiären klagade på att vi bara fick gå från en ingång till en annan utgång, swichhhhh, rätt igenom bara. De ville helt enkelt se mer av nordsvenskarna! Men det GICK INTE att ändra på, "För han var regissör, å inte vi" så det så...men sen kom dom in och sa att vi skulle visst vara inne längre, så det blev ett och ett halvt varv där inne istället. I samma veva så var det någon som frågade Ove "om det inte var bättre om det var tyst i hela arenan och att vi skulle komma in till klockornas sång efter att forbonde gänget visats på jumbotronen", nää du den gubben gick inte, någon musik gick inte att ändra på för då var det 150!! olika tekniker som måsta ställa om och byta schema, olalla, där vill vi inte vara med om att ställa till oreda kan jag tala om, så musiken blev den samma, men vi fick gå ett varv mer än det var tänkt från början iallafall!

 

Så var det dax för dagens första uppträdande med ett folk fyllt globen! GUUULP!!

Nu hade vi även fått sällskap av dansare från Dalarna som skulle dansa runt våra vagnar förutom de fotfolk som vi hade med oss. Med iver och ett glatt humör så bytte vi om och hjälpte varandra med att få på rätta kläderna, som tidigare var utprovade till var och en. De som inte hade egna kläder med sig fick låna av de som hade mer på lager, bla. Agnetha & Lena hade med sig lådor av sommar och vinterkläder till några av bönderna och så hade vi med lite oxå, så alla blev nöjda och belåtna med sin utstyrsel.

Efter påklädningen så rullade jag upp till stallet och skulle göra klart Odin som stod och myste under sitt täcke, så han var klar att lägga på selen då jag tidigare borstat av honom och gjort iordning allt, som tur var för när jag gick förbi Bristol....så hade han i sin tur gosat ner sig i spånet!!! Jag ropade på Ante att han skulle älga ner till omklädningsrummet och få upp Agnetha eller Tommy så att Bristol skulle skina som den stjärna han är och inte komma in och se ut som en nyöppnad spånbal som han nu såg ut. Men jag kunde inte vänta då tiden började att ticka så jag tog hans borste och gav mig in för att gno rent honom med hull och hår. Jag brukar INTE gå in till andras hästar utan lov från ägarna i vanliga fall (det tycker jag är självklart), men nu kände jag att nöden har ingen lag om vi skulle hinna med! Sen tror jag inte att varken Tommy, Agnetha eller gentlemannen Bristol tog illa upp, allrahelst inte den sistnämnda för han njöt då i fulla muggar av att bli borstade en gång till.... så här i efterhand så tror jag nästan att han lade sig ner inför föreställningarna för att få en extra borstning innan han skulle in till publiken, rävigt värre hörrni! Sen så kände jag oxå att man kommit de andra hästarna så pass nära under den här resan så jag hade gjort det samma för vem som helst av dom som behövt hjälp att fixa till frisyren!

När Odin kom in så betedde han sig som om det hörde till vardagen när han hörde publiken applådera, ja men så har det väl alltid varit, eller?! Så i dag var han rätt lugn och jag satte i gång min arm i ett fasligt tempo för att vinka till publiken och pratade med lill grabben som jag alltid gör och hör och häpna så gick det bra även denna gång, för han fick nästan lim under hovarna tillslut så jag fick vara tyst en stund, oops.

Frodo i sin tur bjöd på att hoppa ur skaklarna med båda benen på samma sida och sedan stod still och vänta medan P-O, Willy och Johan hjälpte honom tillbaka, för att sedan galoppera ut därifrån. Nu var ju kruxet så att, hur får man Frodo att göra om det varje gång han kom in på arenan så att alla fick se när han for ut i full fräs, ja det får nog Johan och Willy träna lite på eller som dom kallades i detta sällskap "Ivan & Ivan". Dom två gick med sina fårskinnsmössor på sig från start till mål, natt som dag och vi var nog det enda gänget som inte behövde visa passerkort överallt när vi gick runt i globens alla gömmor, tillslut så flinade de i "grindarna" åt oss och vinkade bara glatt.

 

Forbonde föreställningen flöt på som i en dans för alla inblandade, Lalla & Ove kom senare in och var alldeles lyriska för "det var så vackert"! Det är ju så här det ska vara sa Ove och delade med sig om sin nästa dröm.

"Tänk er Dalhalla, det är tyst och så hör man hur musiken börjar spela till plaskandet i vattnet och där kommer en sjöhäst, en nordsvensk simmande, Bella, med Per-Arne halvnaken hållande sin treudd som spetsat en aborre, så startar det...." Jo, ni tänk er det!

Per-Arne hakade på och skrattade glatt mellan host attakerna och vi hakade på. Så det blir nästa projekt framöver, vänta och se.

Ove berömde även min dräkt som jag hade på mig och jag kan säga att det är många som funderat över vad det är för dräkt och vart den kommer ifrån och det ska jag väl kunna tala om. Det är jag själv som sytt och designat den och den har varit med i några år på olika forbonderesor och evenemang, så jag är glad att den även fick vara med här. Handledsvärmarna har min svärmorstickat efter mina önskemål och skärpet har en vän gjort som jag ville ha det, sen har jag knåpat ihop resten själv.

 

Efter föreställningen så var det "mingel party" för de som ville och där bjöds det på laxmacka och då var det tur att jag smet undan och hoppade i duschen istället. De som gick var kanske även nu liiite malplacerade, då de dundrade in i sina vardagskläder och inte i vita ridbyxor och nyputsade stövlar, "men vad är väl en bal på slottet är man bara är en vanlig bonne"? Tror att gänget senare satte sig i hotellbaren där det jobbade en helt suverän liten dam, hon tog oss för vad vi var och fixade och donade till oss så vi kände oss så välkomna så!

 

Ja trotts att ni fått vänta lääääänge på den här bloggen så hoppas jag att ni förlåter mig för det och att ni haft god läsning för den här gången. Jag skriver om resterande snarast och helst igår om det gick. Men måste erkänna att den här snutten jag skrivit satt hårt inne. Har suttit med den en stund var dag och inte kommit längre än så här. Det är med både glädje och vemod som orden kommer då jag vet att det är det sista från oss  på den här resanden som det skrivs om här i bloggen, för den här gången. Men som jag sa så har jag lite mer att berätta innan jag säger "THE END" för gott.

Nu mina vänner ger jag & Tommy upp och säger go´natt!

 

 

 

 

 

 

Måndagen den 17 december 2012 kl. 21:15

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [12] Kommentera detta inlägg

 

Kommentarer

Jonny Nord 
2012-12-17 22:32
Trevlig läsning.Du skriver så målande och ger oss möjlighet att följa med bakom kulisserna.Tack!
Anki 
2012-12-17 22:34
Helt UNDERBART att få läsa fortsättningen och att du tar dig tid för oss, i alla fall mig, som är otroligt nyfiken på fortsättningen.

Blir rörd när jag läser din inlevelse, hur du kommer ihåg många detaljer, känns nästan som att jag är en liten fluga och är med där själv också.

TACK för att du låter mig vara med på denna härliga resa! <3
nirsgård 
2012-12-18 00:08
<3
Mareijke 
2012-12-18 00:25
Tack! Som vanligt så otroligt roligt att läsa din blogg. Du skriver så bra så det känns som jag också var med där traskandes i en svettig ylletröja eller vinkandes i en vargskinnspäls i en mysig släde. Väntar med spänning på resten. Kram mareijke
Annelie 
2012-12-18 06:10
Helt underbart att få läsa om era upplevelser under helgen i Globen! Jag säger det igen...du skriver helt fantastiskt, jag riktigt känner, hör, ser och luktar det du beskriver! Ha det bäst <3
Kickan 
2012-12-18 12:28
Den som väntar på nå´t gott väntar ju aldrig för länge sägs det ju å sä är det. Tack snälla för du skriver så det känns som man är med er. Satt faktiskt i Globen på fredagen och såg er live å det kändes nästan som jag kände er. Det var helt fantastiskt när ni kom in. WOW <3 TACK!!!!
kerstin 
2012-12-18 13:08
TACK - för fortsättningen den var värd att vänta på! Så bra det gick för er och vilken succé!
Carina 
2012-12-19 22:20
Tack.
Ingela A hemsida 
2012-12-19 22:22
Tack ifrån mig också och jag säger som de andra, Du skriver med känsla och inlevelse. Det känns som om vi är där.
Vargbettan hemsida 
2013-01-01 21:23
Vad spännande att läsa om uppträdandet på Globen. Jobbar alldeles bredvid och hörde talas om kusarna som skulle komma vandrande. Tyvärr missade jag dem. Hade varit kul att se denna "karavan". Tyvärr var jag inte heller på Globen. /Elisabeth
Sigurd 
2013-01-03 20:12
Härligt att vara med igen på resan och i Globen. Jag kommer aldrig att glömma er! Nu har jag insett, att det inte bara var en dröm.
Kerstin hemsida 
2013-02-26 04:55
Men så kul och som alltid så skriver du så bra och målande, som om man vore där, med er!

 

Skriv ett meddelande

Namn
(obligatorisk):
URL
(hemsida/blogg):
E-post
(visas ej):
Meddelande:

 

 
nil

 

Kategorier

Allmänt

Arkiv

 2012

 2010

 2009

 2008

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.

 

Thrim 1957 &  Odin 1986

 

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

¤¤¤¤¤¤


    Website counter

free counters