Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

 

              THRIM 1957                             Välkommen!                             ODIN 1986

                                                             

                                                           Klicka på Team-H för att komma till start.

                      

Thrim 1957

Fler sidor om Thrim kan du hitta här eller på någon av nedanstående länkar. 

Exteriör & Stam.

Thrim och Odins sida.

Forbonderesan 2009.

Skogsdag med HOLMEN.

 

Thrim´s första skogs DM.

Dom slutade som 3:a!!! Ooo vad duktig dom var, jag är sååå stolt!!

  

I väntan på att få starta på DM brukar hästarna stå uppbundna i varsitt träd och mummsa hö, med sig på den här bilden har han, Rimfrost 2år till vänster i granen och Uggle 16 år (vinnaren av DM tillsammans med Ida.E!).

Det var intressant att se hur Thrim reagerade i de här situationerna, han har inte varit på en sån här tävling tidigare. När vi tog ut honom var jag lite fundersam över hur han skulle bete sig, skulle han bli hingstig och skrika eller skulle han vara som han brukar?! När jag gick runt på området och kollade läget med honom så kännde jag att han hade det vanliga lugnet och förstog att det skulle vara som det ska när vi är med på några aktiviteter. Då visste jag att förutsättningarna var de rätta och att han skulle göra sitt bästa för att lyda husse.

 

     

Före en tävling är det viktigt med uppvärmningen och att tömma blåsan riktigt.

 

Husse och Thrim har lite taktik snack innan start.

 

 

St 1. Funktionskontrollen

Här kollas selen, hästen och kusken igenom av en kontrollant. Selen ska vara hel och ren samt inpassad på bästa möjliga vis och ha svanskappa eller baksele, hästen ska vara i god kondition och vara väl skodd och kusken ska ha tillhörande skyddsutrustning. Hjälm, skor med stålhätta och handsax eller krok ska föras med runt hela tävlingen.

 

 

Olle Danhard har varit med i många år och vet vad han talar om när det gäller häst. Anspänning och frånspänning, samt körning bedöms oxå. Något mer som kollas här, är draglinjen, den får inte vara bruten, varken åt ena eller andra hållet.

 

   

St 2. Körning med släplass.

Något mer som bedöms under tävlingen är kuskens virkeshntering och samspelet.

På den här banan ska lasset lotsas mellan portar och produktiva träd, utan att köra på någon av dom. Påkörning straffas med poäng och man vill ha så lite siffror som det bara är möjligt. 

 

 

St 3. Körning med uppburet lass.

Här kan man få köra med antingen skogsvagn eller skogskälkar, lite beroende på underlaget.

Ett antal portar ska passeras och 3-5 halter ska göras. Här var det 3st halter, en uppför, en nedför och en plan.

(det finns film på Thrims halter i film albumet)

 

  

St 4. Lunnbänk

Det har är ett riktig precisions krävande moment.

Det genomförs med skaklar/linor och svängel samt en sax. 7-10 stockar ska läggas i en sk lunnbänk. 5-7 stockar i bottenvarvet och 2-3 stockar som överliggare. Det ska vara så jämt som möjligt mellan stockarna alla cm räknas. Så längen som ästen är i drag får kusken lyfta/styra stocken med saxen eller kroppen.

 

Thrim gjorde verkligen sitt bästa med att lyda husse under detta moment. Det var deras 2:a lunnbänk och det var INTE många cm att räkna för funktionärerna. (det finns en liten film på detta i film albumet).

 

 

St 5. Långstocken.

Här är Thrims första kontakt med en långstock, han hanterade den som om han alltid hade snurrat runt med den mellan benen, inget ovanligt sa han och fortsatte.

Den här banan ska köras med en 8-12m långstock som ska manövreras i olika hinder.

Först träder du in i en ruta 3-5m med bara redskapet och vänder hästen 180grader för att koppla på stocken. Kubbarna som står i in/utgång ska även stå upp när du lämnar rutan, men det tyckte Thrim var onödigt så han hjälpte husse med att knuffa ikull dom, ja så dom skulle få svängrum ut tänkte han.

Sen ska du passera under stock, hästen ska över en högt liggande stock och långstocken ska kopplas om och dras under, allt utan att rivas. Sen ska långstocken dras igenom en vinkel port utan att markeringarna välter eller blir påkörda. ( det finns en lite film på Thrims vinkel port i filmalbumet). Oj, jag får inte glömma skifta stock, då gäller det att man stannar långstocken precis bredvid en annan exakt lika lång stock, här gäller det cm igen.

 

 

Under hela banans gång måste ni passera ett antal portar, utan att riva eller köra på något och sen ska du in i rutan igen och koppla ifrån stocken innan du är klar. Sen får man pusta ut, för då är tävlingen över för just din del, phuuuu!

Thomas Johansson, Petter Rosén, Ida Eriksson, Martin Ståhlklo, Lars-Göran Eriksson och Anders Svensson.

Främre raden, Ole Halse och Anita Eckebring, som gäst tävlade hos oss utom DM.

 

 

.

 

Thrim 1957 &  Odin 1986

 

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

¤¤¤¤¤¤


    Website counter

free counters