Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

 

              THRIM 1957                             Välkommen!                             ODIN 1986

                                                             

                                                           Klicka på Team-H för att komma till start.

                      

Seger & Vhilde

 

 

Plöjdag

 

Seger och Vhilde har blivit ett rätt så bra och tight par, under detta år.

(Snart 1½ år om jag inte ska ljuga).

 

Här är killarna på en höst skördedag.

 

    

Det var totalt tre par som bla. plöjde upp täckten inför vintern.

 

 

Båda pojkarna gjorde ett kalas jobb under hela dagen.

 

Läs mer om jordbruksdagen här.

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Tömkörning

 

En dag så måsta vi bara prova för att se om det gick. Seger och Vhilde har ju gått mycket i par. Men svarten har bara blivit tömkörd i par tillsammans med Seger och nu skulle dom gå alla tre. Dessa herrar går med varandra i hagen dygnet runt, så dom vet precis hur den andre är och vi vet var och ens egenheter och hur dom fungerar.

Dom betedde sig som om dom inte gjort annat än att bli tömmkörda i trojka.

 

Jag måste säga att jag beundrar lugnet, uppmärksamheten, tilliten och sammarbetet mellan alla FYRA gubbarna! Kolla bara öronspelet när dom lyssnar på husses komandon.

 

Jag hoppas och tror att vi kommer att kunna köra dessa tre tillsammans för redskap,

så småning om. (Håller tummarna)

 

Så här började vi träna flera veckor i förväg, innan vi skred till verket och satte ihop dom. Det här fungerade oxå kalas bra. Men har man coola killar så har man.

 

Läs mer om Svarten här.

 

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Bra jobbat pojkar!

 

 

Ante körde en hel del med pojkarna fröspännda för plogen under hösten och de var väldigt stolta  när allt var klart. Det var många timmar och många meter som dom gick fåra upp och fåra ner på Ystegårn. De lyckades faktiskt plöja nästan allt tillsammans. Njaa, ok den absolut största biten som legat i träda och var full med kvickrot fick traktorn ta. Tur var väll det, för enligt husse så var det inte så lätt för vår största häst, "Massey Ferguson" heller.

 

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Bäver städning

 

 

För tillfället så har vi ju några av hästarna på ett annat ställe oxå, inte bara hemma. Där rinner det en bäck förbi betes hagarna och där trivs det en familj med bävrar. I fjol så gnagde dom på två riktigt grova aspar, en stog kvar ett tag innan vinter vindarna slog i kull den. Sen lät dom träden bara ligga, konstigt nog. I vilket fall som helst så kunde dom ju inte ligga kvar så som dom låg, en tvärs över bäcken och en alldeles i kanten. Så husse fick ta motorsågen och kapa dom i lite behändigare bitar. Sedan så spännde vi för killarna och dom fick dra upp dom till gården.

 

Bävergnag!!!

 

 

Jag kan tänka mig att dessa träd värmer rätt bra i kaminen nu när

vinter mörkret närmar sig med storm steg och kylan knackar på dörren. Vinter mys!

 

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Sköna killar!

 

Det här är två riktigt sköna lirare må ni tro. De båda är lugna och coola, nästan lite lata ibland.

MEN...dom kan ösa på för fulla muggar när det gäller!


Trotts att Seger är 18 år, snart 19 så hakar han på och ränner runt med ynglingarna som om han vore i samma ålder. Ibland kan man tom se honom leka och kampa med alla de andra pojkarna. Han tollererar VÄLDIGT mycket, men han KAN säga ifrån när det väl gått för långt. Men han har låååång stubin och finner sig i nästan allt innan han fått nog.

 

Trotts ålders skillnaden på dessa två så fungerar dom jätte bra tillsammans både när det gäller jobb och fritid.

 

Presentationer med stam kommer lite senare, men det kommer.

 

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Seger den allsmäktige

 

Seger är vår inskolnings farbror nu när inte Skalm finns med oss längre. Han får ta hand om de mindre och yngre killarna när vi presenterar något nytt för dom.

Ni ska veta att han tar sin uppgift på största allvar.

 

Han är skolad och inkörd på Wången och var godkännd som avelshingst när Ante tog hem honom som 5-åring. Han stog i dalarna hos Pros-Olle under en betäcknings säsong som 3 eller 4-åring. Han ska ha lyckats med att betäcka några märrar, så han har eller har haft några avkommor nere i dalarna någonstans.

 

Han ska ha gått i de flesta spann uppsättningarna och trivs som fisken i vattnet när han har sällskap. Han bodde hos en farbror i 10 år, som Ante förmedlade honom till och i samma veva så blev han kastrerad. Där bodde han hela tiden innan han kom tillbaka till oss för ca tre år sedan. Seger fick gå rätt hårt i skogen under vinter halvåret och stog själv under hela den tiden. Så nu är han lugnast när han har sällskap, visst han fungerar ypperligt när han är själv oxå, men kan då få "en dålig dag" om man har otur.

 

Seger är en sån häst som du lätt skulle kunna köra sönder både fysiskt och psykiskt om du inte var försiktig. För han skulle gå på sina blodiga benstumpar för att lyda och för att vara en till lags, oavsett vad det kostar honom själv. Han tar i för kung och fosterland, han går genom eld och vatten, han trottsar väder och vind. Han är helt enkelt en riktig kämpe med ett hjärta av guld.

 

Denne herre är en väldigt allsidig, vare sig det gäller körning eller ridning.

Bruksridning och körning? Inga problem!

Tävlings häst innom maraton eller skogskörning? Självklart!

 

   

Lektions häst på ridskolan åt syrrans dotter Felicia? Ja men visst, dressyr gillar han! Eller varför inte en maskerad hoppning i juletid som slutar med ett första pris i handen?!

Kanske som partner åt matte och Skalm vid ett tvådagars rally på 7mil? Japp, han ställer upp!

Ni förstår det du begär av honom, det gör han. Det han får i uppgift tar han på största allvar och utför efter bästa förmåga. Han är ärlig, orädd, lugn, godisråtta, arbetssam och väldigt säker.

 

   

Han har lyckats med att skola busen och clownen Vhilde rätt bra måsta vi erkänna.

(Mer om Vhildes prestationer och personlighet kommer.)

 

 

Här är dom på sitt fösta "Hälsinglands hästkörar rally" 2008, det brukar vara ca 50 ekipage som startar vart år. Här gäller det att ha vältränade hästar som du har kontroll på, då du ska utföra olika moment i alla svårhetsgrader under den ca 6-8 mil långa tävlingen. Det är kanon kul att få delta i det här.

År 2008 hade dom en väg sträcka som var tammegröne den roligaste jag åkt på i hela mitt liv.

Där fick man verkligen tänka på vad man gjorde och hålla  tungan rätt i munnen.

 

                                           Bild 1.                                                                           Bild 2.

Bild 1. Efter dag ett´s målgång, Seger tycker att Blondie är lite läskig, han kan ju bli närgången eller stjäla Vhilde!! 

Bild 2:Hela gänget samlat. Ante och jag med Seger och Vhilde. Martin och Ida med Blondie. Kristin på Lindeman, Sari  

          på Gosse, Matilda på Golden och Amanda på Boyen. Alla kämpade vi på i regn och rusk, men kul var det ändå!!

 

Vi samkörde med våra vänner, Ida och Martin som kom upp till oss med sin häst Blondie för att var med. Som tur var så har vi två maratonvagnar och kunde låna ut den ena. Efter den häftiga vägsträckan så var vi alla glada att ha vagnar gjorda för lite tuffare tag. Sedan så var det med ett gäng från Nirsgård med Kristin som lag ledare. Vi hade alla en super härlig helg. Vi åt gott på lördag kvällen och skrattade hjärtligt åt allt som berättades runt grillarna. Ante och jag sov i lastbilen, som då inte var färdig byggd, medans de andra campade i sina transporter. Det var rätt festligt faktiskt, alla sov i stora mysiga varma sängar som packats med, det kan man kalla camping! Men vid en så hård tävling så gäller det att även pyssla om sig själv och inte bara hästarna, för att man ska hålla helgen ut.

 

Här håller Seger på att visa Vhilde hur man beter sig när man går i tandem körning. Det här kan jag tala om, är INTE lätt, allra helst inte för kusken. Det gäller att man har förlöparen i drag hela tiden och att den är pigg och alert samt går på framåt, samt att dom lyssnar riktigt på komandon och sammarbetar med varandra och kusken. 

 

Här är pojkarna på Nytorps naturbruks gymnasium i Arbro. Dom ska visa vilken nytta skolan skulle ha av att kunna utföra och sköta mycket av gårds skötseln med häst.

 

Dom visade bla att det är lätt att sladda sin egen rid/körbana, att man kan klippa gräset med häst eller kratta grusgångar och att det bara är fantasin som sätter stop för vad en häst kan utföra.

 

 

Pojkarna har även hunnit med en forbonde resa tillsammans oxå. Det hände mycket 2008 för på våren så bar det i väg mot Skästra marknad i Järvsö, vi har ca9 mil dit, lite beroende på vart vi startar. Vhilde var inte riktigt inkörd för vagn så husse skulle ha honom som klövje häst var det tänkt och jag skulle köra Seger. Men det blev inte riktigt så. Mina händer och min kropp krånglade lite för mycket så jag klarade inte av att hålla tömmarna hela dagen. Ante fick då ta över tömmarna och sätta Vhilde på släp istället, men trotts det så gick Ante hela vägen upp utan att sitta på kuskbocken en enda gång.

 

Det brukar vara rätt mycket folk inne på marknaden som hålls varje år. Det här med att vi forbönder far hit är en riktigt gammal tradition som vi tycker är trevlig att hålla vid liv.

Vi brukar hålla på ca en vecka för att ta oss dit och hem igen. Vi är några som startar på samma ställe, sedan så fylls det på med några ekipage efter vägens gång. (Totalt så brukar vi vara ungefär 25-30 ekipage som åker in tillsammans på markanaden.) Vi har våra favorit ställen som vi stannar och fikar och äter på efter vägen. Sedan så övernattar vi på olika ställen, hemma hos vänner,

i fäbodar och stugor.

 

 Har vi tur så är vädret på  vår sida, annars så får man bita ihop och dra på sig regnstället fast man helst vill gå i vadmals kläder och vargskinnspäls.

Mer om forbonde resor och forbönder kan du läsa här.

.

 

Thrim 1957 &  Odin 1986

 

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

¤¤¤¤¤¤


    Website counter

free counters